<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WTXVH5G height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

På en gård lidt uden for Løgumkloster har Bo Bejer 650 søer plus smågrise boende på markerne , og lidt utraditionelt er det kun disse marker, der hører til gården. 

- Vi har valgt kun at fokusere på at have grise. Udover soholdet på marken, leverer vi omkring 3.000 Frilandsgrise til Friland om året, og en indretning uden markbrug fungerer rigtig fint for os, siger Bo Bejer.

Bo Beier har sammen med sin kone Susanne Beier drevet gården med frilandsgrise siden 1998. Antallet af grise var dog væsentlig mindre for tyve år siden. Helt præcis var der kun 12 frilandssøer plus smågrise på markerne.

- Ingen af os havde erfaring med grise, da vi begyndte. Selvom jeg er er uddannet landmand, havde jeg indtil da kun arbejdet med kreaturer. Susanne er uddannet i butik. Men jeg vil da mene, at vi er sluppet ret godt afsted med det alligevel, siger Bo Beier.

 

Brænder for Friland

Bo Bejer er en af de producenter, der virkelig brænder for Frilandsgris-konceptet, og han mener, at Frilandsgris passer perfekt mellem økologien og den konventionelle gris. 

- Jeg mener, det er utrolig vigtigt, vi ikke får færre antal slagtegrise af Frilandsgris, end det niveau vi er på i øjeblikket. Jeg kan fornemme blandt mine kollegaer, at vi er en gruppe landmænd, der gerne vil producere flere. Jeg tror der er en god fremtid for konceptet, både i Danmark og på eksportmarkederne, siger han og fortsætter:

- Konceptet er ved at være godt forankret hos den danske forbruger, men jeg mener godt, man kan begynde at satse lidt mere på at udbrede Frilandsgris-konceptet udenfor landets grænser. Der er fokus på dyrevelfærd i store dele af verden, og her er vores grise med helt fremme, siger han. 

 

En god sidegevinst

Selvom det er dyrevelfærden i konceptet, der er den helt store drivkraft for Bo og Susanne Bejer, er der også andre oplevelser med frilandsproduktion, som man bare ikke kan få inde i en stald.

- Vi er meget glade for at have dyrene udenfor og alle de oplevelser det giver os. Hver årstid har sine egne udfordringer og som landmand skal man hele tiden tilpasse sig for at kunne følge naturens gang i marken. Men en smuk forårsmorgen, den kan opveje alle de trælse oplevelser, man kan have i de hårde vintermåneder, så dem prioriterer jeg at huske, siger han. 

Bo Bejer mener, at der er langt flere positive end negative oplevelser ved landbruget og særligt ved frilandsproduktioner, og derfor man som landmand et ansvar for at vise det frem.

- Hvis politikere, skolelever eller andre vil på gårdbesøg, byder jeg dem altid indenfor. Som landmænd har vi et fælles ansvar for at nedbringe myter og fordomme om landbruget, og det gør vi nu engang bedst ved at vise virkeligheden, siger han.   

Hvis politikere, skolelever eller andre vil på gårdbesøg, byder jeg dem altid indenfor. Som landmænd har vi et fælles ansvar for at nedbringe myter og fordomme om landbruget, og det gør vi nu engang bedst ved at vise virkeligheden, siger han.