<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WTXVH5G height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

 

Med ca. 85 slagtegrise om året, er Carsten Røndes bevaringsværdige besætning af hvid landrace anno 1970, en lille del af Frilands samlede volumen. Ikke desto mindre er det lykkedes at finde købere til grisene, der blandt andet er kendetegnede ved en højere fedtmarmorering end man kender fra den klassiske danske slagtegris anno 2021.

Til at begynde med inviterede Carsten kokke fra respekterede restauranter ud på gården, der ligger ca. 15 kilometer fra Aarhus centrum, og det blev starten på en helt anden afsætningsform end den traditionelle.

- Kokkene kan komme og plukke lidt grøntsager, lidt hyldeblomster i hegnet, eller bær og hvad der nu er fremme. Når de ser det grønne hø i laden, som køer og grise får, bliver de inspirerede og køber også noget af det. De dygtige kokke er vilde med gode råvarer, Carsten Rønde.

Selvom det er den alternative afsætningsform, der har været udslagsgivende i forhold til prisen “fremtidens landmand”, så har har Carsten Rønde også en økologisk slagtegris besætning, hvor han årligt leverer 2.600 grise til Friland Økologi konceptet.

- Friland aftager de almindelig økologiske grise, men de er også formidler af kødet fra de bevaringsværdige grise og kreaturer, som vi har på gården. Det er jo en lille virksomhed jeg driver, og der er rigtig meget arbejde med at skulle slagte, levere osv., så det er en fordel, at Friland står for den del af arbejdet, siger han. 

Frilands direktør Claus Hein er også rigtig glad for både den positive eksponering og service, som Friland kan give til de foodservice kunder, der gerne vil have lidt ekstra i forhold til almindelig økologi og frilandsproduktion. 

- Det betyder meget for Friland, som en understøttelse af den afsætning vi har i forvejen. Der er en rigtig god historie at kommunikere omkring produktet, både på den avlsmæssige side men også i forhold til spiseoplevelsen, som både kunder, kokke og en lang række af vores foodservice kunder går meget op i, siger Claus Hein, der er direktør i Friland.


Gjorde rent bord

Der var i alt tre kategorier ved "Fremtidens Landmand" der uddeles af landbrugsmedierne: Bæredygtighed, teknologi og afsætning og vinderne blev henholdsvis Michael Bundgaard, Klitgaard Agro, Hans Sørensen, Kærbygård og selvfølgelig Carsten Rønde, Trige Vestermølle Økologi – alle tre er faktisk andelsejere ved Danish Crown.

Henover hele 2021 vil Landbrugsavisen følge Carsten Rønde og portrættere forskellige dele af produktionen. Herunder kan man se den første af videoerne. 

Friland aftager de almindelig økologiske grise, men de er også formidler af kødet fra de bevaringsværdige grise og kreaturer, som vi har på gården.